Er is géén enkele wetenschappelijke studie die afdoende bewijst dat cannabis kanker bij mensen kan genezen.

Dat wil ik ook niet beweren met deze site. De meeste studies zijn gedaan in laboratoria met synthetische cannabis die hoopgevende resultaten geven. Maar ik vind dat deze synthetische cannabinoiden niks met de cannabisplant te maken hebben. Onderzoek gedaan met de echte plant (phyto cannabinoïden) en kanker bij mensen is er nog te weinig. Geen afdoende onderzoek dan ook geen bewijs.

Ik geef op deze site alleen een weergave van ervaringen van mensen met kanker die ik op z’n minst opvallend vind.

Ik zie bijna iedere week  berichten langs komen van mensen die hun positieve ervaring op internet of elders delen. Met name via de facebookpagina van Maureen Hanlon komt er bijna iedere week wel een zeer opvallend positief bericht voorbij.  Dit is haar page: https://www.facebook.com/groups/287628305003651/   Haar groep heeft 11.435 leden op dit moment.

Genezen of schoon?
Ik besef dat het woord ‘genezen’ of ‘schoon’ gevoelig ligt en moet eigenlijk zo weinig mogelijk gebruikt worden. Dit impliceert dat alle kwaadaardige cellen weg zijn, terwijl kleine tumoren op de scan pas zichtbaar zijn vanaf 3 milimeter.

Wat je vaak hoort is : “Ja, maar alleen de succesverhalen worden verteld”.  Je weet niet bij hoeveel mensen cannabis niks gedaan heeft. Dat klopt.  Ik ga ook niet beweren dat iedereen met cannabis geneest. Maar wat ook klopt, is dat ik niet ieder bericht mee krijg en veel mensen houden zich stil uit angst voor negatieve reacties. Dus kan je misschien ookwel zeggen dat mijn verzameling van anekdotes het topje van de ijsberg is.

Wat ook belangrijk is om te beseffen is dat je vaak hoort: die en die gebruikte cannabis en is toch overleden… Maar ik vraag me dan af: hoe lang gebruikten ze het of stopten ze er met 3 mnd al weer mee? welke samenstelling had de olie? Waar kochten ze het? hoe ver waren ze al heen in hun ziekte? Hoeveel chemo en bestraling hebben ze gehad? Misschien kochten ze wel CBD olie bij het Kruidvat, dat weet je dan niet…Dan is het geen eerlijke vergelijking.

En waarom staat het dan niet in alle kranten en komt het op het niet op het journaal als het zo goed werkt bij kanker?  Er is in Nederland een sterke lobby bezig die alles wat maar met plant-geneeskunde  of gezonde voeding te maken heeft probeert belachelijk te maken. Tevens, omdat de plant van niemand is, is er ook geen partij die er baat bij heeft deze plant te onderzoeken en in de media te krijgen. Trouwens, het onderzoek naar cannabis heeft heel wat voeten in aarde. Voordat je als onderzoeker aan de slag mag, moet je eerst een opiumontheffing zien te krijgen, dat vereist minstens 6 jaar bureaucratische rompslomp.

Genezen zonder chemo: het kan.
Er zijn maar weinig mensen die alle reguliere behandelingen afwijzen en alleen maar cannabis en/of voeding gebruikten om te herstellen.  Gelukkig staan er op deze site toch ook voorbeelden van mensen die geen andere  middelen namen maar alleen cannabis  en toch compleet genezen zijn!  Dan zou je toch mogen veronderstellen dat de cannabis het werk gedaan heeft? Het gaat om de nummers 8, 23, 83, 95, 97 en 103, betreffende leukemie, huidkanker, leverkanker, blaaskanker, darmkanker, neuskanker en alvleesklierkanker met buikvlieskanker-bericht nr. 134 van Anka Sijtsema.

Helaas beginnen mensen meestal in een te laat stadium met cannabis, pas als men uitbehandeld en opgegeven is, gaat men denken aan cannabis met het idee: baat het niet dan schaadt het niet. Vaak is er dan al te veel schade geleden door de reguliere methodes en is de tijd die er  nog rest te kort om nog een verbetering te kunnen verwachten.

De druk die artsen,  vrienden en familie soms op mensen  uitoefenen om je over te halen om maar zo snel mogelijk chemo en bestraling te nemen en regulier te behandelen is enorm.  Het is beter om even de tijd te nemen om rustig een keus te kunnen maken.  Soms gebeurt het zelfs dat artsen zo aandringen om zo snel mogelijk de reguliere behandeling te beginnen dat het bijna ongepast is.  Artsen komen met assistenten op huisbezoek en praten op de toch al doodsbange mensen in.   Gehoord: Wat moet u straks op uw sterfbed aan uw kinderen vertellen omdat u geen chemo behandeling wilde? De mevrouw bij wie dit gebeurde is een kennis van mij en zij maakt het nu uitstekend. (zie nr. 6).  Daarin tegen zijn er ook inmiddels al artsen die je willen helpen hoe  aan je wietolie te komen en je zelfs doorverwijzen naar illegale adressen.   Combineren van het beste uit beide werelden lijkt mij de weg die we moeten gaan.

Bijwerkingen: De plant heeft een werking en daarom zijn er ook bijwerkingen. Cannabis heeft alleen de korte termijn bijwerkingen die na maximaal 12 uur na het laatste gebruik vanzelf verdwijnen.  Duizeligheid, slaperigheid sloomheid, vermoeidheid, zwaar gevoel in de ledematen, somberheid, ontspanning, snelle hartslag, zijn normaal maar treden vooral op als men een hoge dosering pakt waar het lichaam nog niet op ingesteld is.
Mensen met hartklachten en hartfalen, mensen die opiaten of anti depressiva gebruiken, mensen met lage bloeddruk of aanleg voor psychoses raad ik aan heel voorzichtig te zijn, te overleggen met hun arts, en vooral goed te onderzoeken welke mogelijke reacties kunnen optreden. Al het gebruik is tenslotte voor eigen verantwoordelijkheid. De wetenschappelijke onderzoeken naar de bijwerkingen van cannabis op het vlak van deze aandoeningen zijn namelijk tegenstrijdig.

Helaas geldt voor alle behandelingen die succesvol zijn dat kanker altijd weer kan terug komen, cannabis is daarop geen uitzondering. Daarom is het advies om cannabis preventief te blijven gebruiken en met nadruk wil ik nogmaals zeggen dat cannabis niet het enige medicijn is! Aangepaste voeding  (bijvoorbeeld het moermanddieet) zijn een must. Neem voeding serieus. En stop met dat wijntje! (over alcohol en borstkanker: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/08/niet-alleen-maar-slecht-voor-je-lever-a1587410).

Bewijs?

Er is  heel veel wetenschappelijk bewijs te vinden op wetenschappelijke websites, maar dat is bewijs verkregen uit proefopstellingen in laboratoria in petri schaaltjes en met diermodellen (muizen) die met verschillende menselijke kankertumoren waren ” besmet “.  Bijna al het onderzoek wordt dus ook uitgevoerd met namaak cannabis. Dit is onvoldoende bewijs. Deze cannabinoïden zijn gewoon te koop bij farmaceutische bedrijven speciaal voor onderzoeksdoelstellingen. (Dit bedrijf verkoopt ze bijvoorbeeld : http://www.legalchem.nl/nl/28-cannabino%C3%AFden ). Gek genoeg halen ze daar mooie resultaten mee, maar voor patiënten ongeschikt want ze waarschuwen dat het gebruik buiten de laboratoria gevaarlijk is, kijk maar wat er staat op hun website: “Synthetische cannabinoïden, zoals hun naam doet vermoeden, worden geproduceerd door de mens. Onze producten zijn wetenschappelijk ontworpen en mogen alleen in laboratoriumtests worden gebruikt. Hun ander gebruik is gevaarlijk“.

De plant olie heeft als voordeel dat het uit stoffen bestaat die elkaars werking versterken,  wat het “entourage effect”genoemd wordt. Ik raad aan de echte plant te gebruiken voor de beste werking.

Christina Sanchez, onderzoekster.
Het mooiste bewijs dat cannabinoiden tumorcellen doden is verkregen door Christina Sanchez, onderzoeker uit Spanje:

“We hebben ontdekt dat als we deze tumorcellen behandelen met THC, de psychoactieve stof van de plant, het de tumorcellen vernietigde in de petrischaaltjes. Daarom dachten we: we zien hier een potentieel antitumor effect. Daarom besloten we het toe te passen op diermodellen van menselijke borst en hersentumoren. Menselijke hersencellen werden in de hersenen van muizen geplaatst net als borstkankercellen in de borsten van muizen. De resultaten van deze test lieten zien dat THC wellicht gebruikt kan worden voor de behandeling van deze kankers. Cellen kunnen op veel manieren sterven, maar met cannabis stierven ze op een ‘schone’ manier, ze pleegden zelfmoord. Cannabinoïden hebben geen effect op niet-tumorachtige cellen. Dit is een voordeel ten opzichte van chemotherapie omdat dit alle cellen van het lichaam aantast”.

Vrij vertaald naar: Cristina Sanchez, Moleculair bioloog aan de Compultense Universiteit van Madrid.

Op deze video hoor je haar het zelf zeggen  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=W53Z33Vk5T8

Mijn vraag aan Christina Sanchez is nog wel welke soort THC zij gebruikte,  THC uit een lab of van een plant geëxtraheerd=phyto cannabinoïde. (Update 26-4-2018): Daar ben ik inmiddels achter: Cristina Sanchez: “We have tried them both, pure and extracted from the plants, and we see slightly better effects when we use a botanical extract, isolations from the plant that are accompanied by other cannabinoids and terpenes where we have the entourage effect that you mentioned”.  Haar onderzoeken doet ze dus met plantaardige cannabis. Zij zegt dit in een heel boeiend intervieuw, de tekst staat ook uitgeschreven maar alles wel in het engels. Dit is het Radio intervieuw: https://www.cannainsider.com/cannabis-kills-cancer/

Er zijn nog veel meer onderzoeken te lezen op sites zoals Pubmed  en deze zijn veel belovend. Maar er worden vaak misleidende titels gebruikt op websites over cannabis zoals ook bij de website Collective Evolution!  Die stelt dat cannabis kanker geneest. Men mag dus bij gebrek aan wetenschappelijke bewijzen bij patienten niet zeggen dat cannabis kanker geneest.

Hier 20 recente onderzoeken bij tumoren: http://www.collectiveevolution.com/2013/08/23/20-medical-studies-that-prove-cannabis-cancurecancer/

Willen farmaceuten geen onderzoek doen naar de werking van de plant?  Het is een cliché inmiddels, maar op een plant valt geen patent te verkrijgen.  Op een synthetische cannabinoïde wel, dus daar wordt het onderzoek onderzoek mee gedaan. Of dit echt een succes is valt nog te bezien. Er zijn al doden gevallen door synthetische cannabis die toegelaten werd op de markt. (https://m.hln.be/nieuws/buitenland/al-2-doden-en-bijna-100-zieken-in-vs-door-synthetische-cannabis~a44774be/). 

De synthetische cannabinoïde genaamd HU-210 bijvoorbeeld wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Dit is toevallig de zelfde als die ook gebruikt werd in het product “Spice” of K2.  Spice is een synthetische cannabis die verkocht wordt voor recreatief gebruik. Kruiden worden dan behandelt met HU-210 of andere namaak cannabinoïden.  Mensen gebruiken dit recreatief omdat het gebruik niet uit drugstest zou uitwijzen en omdat het goedkoop is.  En met dit middel worden dan onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid bij ziektes? Ook heel opvallend is dat ik deze HU-210 aantrof in twee onderzoeken die een verband leggen tussen de een verminderde werking van het immuunsysteem en een grotere kans op kanker! Deze onderzoeken worden dan ook telkens door de tegenstanders van cannabis van stal gehaald om aan te tonen dat cannabis heel gevaarlijk is. Vandaar dat ik zeg dat deze synthetische variant niets met cannabis te maken heeft.

Het is een retorische vraag: waarom is er onvoldoende  wetenschappelijk bewijs? Er is te weinig onderzoek gedaan. Waarom is dat niet al lang gedaan? Omdat er onvoldoende aanleiding voor is…kreeg ik als antwoord van het KWF.

Alle deze opvallende berichten van de patienten die ik op mijn site bij elkaar zet laten zien dat  er  voldoende aanleiding is  om dat grootschalige bevolkingsonderzoek naar cannabis als kankermedicijn nou eens eindelijk te gaan opstarten. Ga daar vooral niet op wachten.

Hoe meer mensen open durven zijn over hun cannabis gebruik hoe meer het uit de taboesfeer komt en we anderen er mee kunnen helpen. Vertel het daarom wel aan je arts en aan andere zorgverleners. Dat geeft hen ook aanleiding om hun kennis over cannabis te willen vergroten waardoor het een steeds normaler middel gaat worden en artsen er eerder aan denken het te willen voorschrijven.

Als laatste wil ik daarom iedereen bedanken die iets openbaar wilde delen over het gebruik van cannabis tijdens hun ziekte.